Malajzia 2015 – 1. rész – Utazás, Kuala Lumpur

Megjött a hó, a latyak meg a hideg, ezeket valahogy nem annyira szeretem. De szerencsére nem ért váratlanul a dolog. Több hónapos tervezgetés, szervezgetés után ismét Délkelet-Ázsia a célpont, ezúttal Malajziában töltünk el kb. 2 hetet. Igen, a tavalyi túrán már érintettük Kuala Lumpur-t, Malajzia fővárosát, de más helyekre akkor nem jutottunk el. Idén Kuala Lumpur-ra kevesebb időt szántunk. Sokat fogunk repülni, több szigetet is meglátogatunk (Langkawi, Borneo, Penang) lesz a túrában minden, városnézés, dzsungel, tenger, hegy, völgy.

A legjobb ár/érték arányú repülőjegy, megint nem a kilométerben legrövidebb útvonalnak adódott. A KLM járatával Budapest-Amszterdam-Kuala Lumpur útvonalon repültünk,  először 2 órát a tervezett célponttól távolodva. Menetrend szerint alig másfél órát töltöttünk volna Amszterdamban, de a repteret néhány centi friss hó borította, így a nagy gépen a 12 órás repülőút előtt már több mint egy órát dekkoltunk a kifutópálya tisztítására és a gép jégtelenítésére várva.

Miután végre felszálltunk (a menetrend szerinti 20:45 helyett 22:30 körül) már szerencsére semmi váratlan nem történt az úton, csak a 12 órás várakozást kellett kibírni, amit így éjszaka, valamennyire alvással töltve, valamivel könnyebb volt. Kuala Lumpurba is kb 1 óra késéssel érkeztünk. A reptéren beszereztük a helyi SIM kártyákat, majd a városba taxiztunk (6-an már nem csak kényelmesebb, olcsóbb is volt a taxi az egyébként tavaly már kipróbált és jól bevált tömegközlekedésnél). Azon kívül, hogy 32°C és szikrázó napfény fogadott, a legkellemesebb dolog a buja, dús, zöld növényzet mindenhol.

Most először kipróbáltuk az airbnb-n keresztüli szállás foglalást. Elég jó helyen (a Petronas tornyoktól pár perc sétányira) elég jó házban (tető terasz medencével, szaunával és panorámával)  találtunk egy kiadó lakást. Maga a lakás is elég új és modern volt, bár hatunknak egy kicsit szűk, de túl sok időt (az alváson kívül) nem töltöttünk benne.

Első este akklimatizálódásként kerestünk egy pénzváltót, bevásároltunk néhány dolgot (ivóvíz, sör, stb..) és csobbantunk egyet a tetőn, a 40. emeleten lévő medencében. A háttérben a kivilágított Petronas tornyok, a még este 10 körül is 28°C-os levegő elég könnyen megszokható Mosolygó arc.

SONY DSC

Bár tudtam, hogy Malajzia muszlim ország és az alkoholra magas adókat vetnek ki (300%?), de azért a közértben a kb 800 Ft-ba kerülő sör ár meglepő volt.

A 7 órás időeltolódás rendesen össze tudja zavarni az ember bioritmusát, így nem különösen esett nehezemre felkelni megnézni a tetőteraszról a napfelkeltét. SONY DSC

Ismét napsütéses napnak néztünk elébe. Főleg a Kuala Lumpurban újak kedvéért körbesétáltuk a belváros “kötelező” látnivalóit (Petronas tornyok, régi mecset, chinatown, monorail, stb stb) Kuala Lumpur lakossága meglehetősen vegyes, sok féle ázsiai népség él erre felé. Az utcán sétálva rengeteg féle színű, és vallású embert látni. Az Európában megszokott  öltözetűtől kezdve, a kendős fiatal lányokon át, a csak a szemet épp, hogy nem takaró csadoros nőkig millió féle embert látni. A város Bangkoknál sokkal kisebb, de tisztább és modernebb is. Bár a Chinatown-ban lévő piacon itt is látni extrém dolgokat, de az belvárosban lévő felhőkarcolók és parkok már-már Szingapúrt idézik.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

Az egész napos városnézés után megjutalmaztuk magunka ismét egy kis medencézéssel, majd a vacsorát a szintén közeli street food soron fogyasztottuk el. Már második este sikerült szokatlan kajákat találnunk. Láttunk felnyársalt békát, csirkelábat, de az általunk fogyasztott extrém erős kaja, vagy a kb 2 fejnyi fokhagymába burkolt sült hal is meglehetősen szokatlan, de annál még finomabb volt Mosolygó arc

SONY DSCSONY DSCSONY DSC

Az utolsó kuala lumpuri napunkon a reptérre menet  előtt már kb csak egy fél napunk volt, ami bőven elég volt még az akvárium meglátogatására és a Nemzeti Mecset (National Mosque) legalább külső megtekintésére (szertartás miatt épp nem tudtunk bemenni).

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

Délután már a reptérre igyekeztünk. Az Air Asia belföldi járatával Langkawi szigetére repültünk. De Langkawiról majd a következő részben.

Kategória: Utazás
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Ha kérdésed, véleményed van, ki vele!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s