USA – Nyugati part 16.rész – San Francisco, Alcatraz

San Francisco, Alcatraz

Az  utolsó teljes napunkat San Francisco-ban töltöttük. Az egész várost körbejáró 49 Mile Scenic Drive mentén fedeztük fel a várost. Az út a városházánál kezdődött.

100_2622

Az út első részeiben haladtunk a Kinai negyedben (New York után itt él az USA-ban a legnagyobb kínai közösség), és a felhőkarcolók között.

100_2627100_2695

San Francisco dimbes-dombos terepre épült, de ennek ellenére belváros utcái nagyrészt sakktábla szerű elrendezést követnek. Éppen ezért van szükség a cable car-ra, ami meredek utcákat is bejárni képes villamos szerű jármű, illetve az extrém meredek utcák következménye a híres Lombard Street is, ami “a világ legkanyargósabb utcája”, miután az eredeti 27%-os lejtésű, a legtöbb autóval használhatatlan utcát 8 kanyarral megtörték így az átlagos meredekségét 16%-os ra csökkentve.

100_2636100_2638100_2645

Az út további része az óceánparton, több parkon keresztül és golf pálya mellett vezetett. Meglepő volt, hogy a kellemetlen időjárás ellenére is milyen sokan voltak a parton. Sokan labdáztak, játszottak, olvastak, piknikeztek, sőt volt aki még a vízbe is bemerészkedett, igaz csak megfelelő felszerelésben (kite, surf). A parkok is tele voltak emberrel, vélhetően az ünnepi hétvége miatt. Labor Day, szeptember első hétfője, ami kb a mi május 1-ünknek felel meg. A parkokban is a mi majálisunkhoz hasonló rendezvények voltak.

100_2679100_2694

Sajnos a 49 mile drive-ot meg kellett szakítanunk, ugyanis az Alcatraz túrára időpontra szóló jegyünk volt, így időben meg kellett jelennünk a kikötőben az Alcatraz-ra induló hajónál.

Az Alcatraz túrából a speciális, esti verzióra jelentkeztünk, ami némileg több, mint a napközbeni verzió. Egyrészt a hajó is más útvonalon megy, megkerüli a szigetet, másrészt néhány napközben lezárt rész is látogatható ilyenkor, és extra programot is ígértek.

100_2709100_2718100_2737100_2735100_2732

Az extra program keretei között a rácsos ajtók nyitásának és zárásának a monoton zaja által vezérelt a napi rutint ismerhettük meg.

Késő este mindent bepakoltunk, összekészültünk reggeli haza felé indulásra. Pár óra alvás után visszaszolgáltattuk a kölcsön autónkat, majd menetrend szerint New York-i átszállással megérkeztünk Budapestre (hétfő reggel indultunk, kedd reggel már itthon is voltunk) Ezzel az utunk véget ért.

Az út összességében teljesen pozitív volt. Szinte 100%-ban sikerült tartanunk a tervet.  Ha újra kellene csinálnom ugyanennyi idő alatt, nem sok mindent csinálnék máshogy, viszont több helyre is szívesen visszamennék akár hosszabb időre is.

Később mindannyiunk képeinek összesítéséből és a készült videókból valami bővebb albumot közzéteszek. Egyelőre ennek a sorozatnak vége Smile

További képek aznapról.

Kategória: Utazás
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Ha kérdésed, véleményed van, ki vele!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s